CASHWeb geeft de mogelijkheid om te werken met de Werkkostenregeling, ook wel WKR genoemd. Om de werkkostenregeling correct in te kunnenvoeren is het belangrijk om te weten hoe deze regeling werkt. Hiervoor verwijzen we je graag naar het artikel 'Wat is een Werkostenregeling?'
Voorafgaand je de WKR toe gaat passen in CASHWeb, is het belangrijk dat je een aantal zaken duidelijk, voor jezelf en mede-gebruikers, op een rijtje hebt.
Arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden hebben fiscale gevolgen. Bepaalde vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen zijn onder voorwaarden (deels) onbelast. Over bijvoorbeeld het kerstpakket, wordt onder de regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen een percentage aan eindheffingingen betaalt, terwijl dat onder de werkkostenregeling volledig tot het loon van de werknemer hoort.
Om te bepalen welke gevolgen de werkkostenregeling heeft voor jouw arbeidsvoorwaarden, is het noodzakelijk dat de huidige arbeidsvoorwaarden op een rij worde gezet. Bepaal wat de fiscale gevolgen van deze arbeidsvoorwaarden zijn en wat deze voor zowel de werkgever, als werknemer gaat kosten. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van de CAO-beoordelingen. Hierin staan de gevolgen voor de loonheffingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's)
Gevolg van WKR op de arbeidsvoorwaarden
Nadat de arbeidsvoorwaarden duidelijk gedefinieerd zijn, bepaal je de fiscale gevolgen van de WKR op de arbeidsvoorwaarden; "Wat gaat dit kosten voor de werkgever en werknemer?".
Ook hiervoor kan er gebruik gemaakt worden van de cao-beoordelingen. Het is aan te raden om uit te gaan van ongewijzigde arbeidsvoorwaarden, omdat dat een goed beeld geeft van de gevolgen van de werkkostenregeling.
Nu de fiscale gevolgen van de arbeidsvoorwaarden vóór en na de invoering van de
werkkostenregeling in beeld zijn, kan er een vergelijking gemaakt worden tussen de oude en nieuwe situatie. Zo kan er na worden gegaan wat de financiële gevolgen zijn van de invoering van de werkkostenregeling voor jouw financiële situatie. Je bepaalt vervolgens zelf wat je gaat doen met deze 'gevolgen'.
Arbeidsvoorwaarden aanpassen
Arbeidsvoorwaarden veranderen niet automatisch bij wijzigingen in de belastingwetgeving.
Indien wenselijk (en mogelijk) kunnen de arbeidsvoorwaarden in overleg met de werknemer, aangepast worden aan de WKR. Hier kan een intermediair voor geraadpleegd worden.
Let op! De Belastingdienst gaat niet over de arbeidsvoorwaarden.
De arbeidsvoorwaarden kunnen in een CAO staan of in een individuele arbeidsovereenkomst.
Wanneer de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren verandert wenst te worden, houdt dan te allen tijde rekening met het 'Ambtenarenrecht'.
Wanneer alle bovenstaande punten duidelijk gedefinieerd zijn, kunnen WKR-codes gekoppeld worden aan een grootboekrekening. Volg hiervoor de volgende stappen;
- Ga naar CASHWeb en login met je relatienummer, e-mailadres en wachtwoord;
- Selecteer een administratie;
- Navigeer via het menu naar Financieel > Stamgegevens > Grootboekrekeningen > Grootboekrekeningen;
- Selecteer een bestaande grootboekrekening of maak een nieuwe grootboekrekening aan;
- Bij 'WKR-Code' geef je aan welke code van toepassing is. Met deze code kan worden aangegeven dat alle mutaties op de grootboekrekening moeten worden meegeteld in de WKR-rapportage. Binnen de functie 'Onderhoud dagboeken' kan met F6 per boekregel van de code worden afgeweken. Dit zijn standaardcodes welke door CASH reeds voorgedefinieerd zijn. Er kan een keuze gemaakt worden uit de volgende opties;
- LK - Loonkosten
- FH - Forfaitair, hoge btw
- FL - Forfaitair, hoge btw
- FN - Forfaitair, nul btw
- NH - Nihil waardering, hoge btw
- NL - Nihil waardering, lage btw
- NN - Nihil waardering, nul btw
- GH - Gerichte vrijstelling, hoge btw
- GL - Gerichte vrijstelling, lage btw
- GN - Gerichte vrijstelling, nul btw
- IN - Intermediaire kosten
- XX - Niet van toepassing voor WKR
- Klik op 'Opslaan' om de wijzigingen op te slaan.
Zie hier hoe een WKR-rapportage aangemaakt kan worden in CASHWeb.