Verzuimregelingen

Verzuimregelingen zijn een belangrijk onderdeel van het personeelsbeleid van elke organisatie. In Microloon zijn er verschillende mogelijkheden om verzuimregelingen op te zetten en te beheren.

In dit artikel worden de de verschillende componenten van verzuimregelingen in Microloon behandeld en wordt er toegelicht hoe de berekeningen voor verzuimregelingen gedaan kunnen worden. 

Dagcomponenten

In het Microloon programma zijn standaard vier dagcomponenten opgenomen, waarmee de verzuimdagen en/of –uren ingevoerd kunnen worden.

Het betreft hier de dagcomponenten 9 t/m 12. De dagcomponenten 9 t/m 11 betreffen 'Ziek 1 t/m 3’. Dagcomponent 12 is ingericht voor 'Vorstverlet'. 

De standaardomschrijving van deze dagcomponenten kunnen aangepast worden.


In de loonaangifte moet worden aangegeven of een werknemer als gevolg van ziekte tijdelijk minder loon krijgt uitbetaald. Dit kan voorkomen, wanneer bij ziekte minder dan 100% loon wordt uitgekeerd.

Bij de dagcomponent, waar de ziektedagen worden vast gelegd moet de code incidentiële inkomsten vermindering worden bekend gemaakt.

Looncomponenten

In het Microloon programma zijn standaard vier looncomponenten opgenomen, waarop het door het programma berekende verzuim wordt 'weggeschreven'. Het betreft de looncomponentnummers 51 t/m 54. 


Standaard zijn de looncomponenten 51 t/m 53 ingericht voor Ziekengeld 1 t/m 3 en looncomponent 54 is ingericht voor Vorstverlet. 

De standaardomschrijving van deze dagcomponenten kunnen aangepast worden.

 

Stamgegevens werknemer per periode.

Ziekengeld wordt (vanaf Microloon 2019) berekend aan de hand van het ingevoerde aantal uren in plaats van de dagen. Bij een 8-urige werkdag en 4 uur ziek, is het dus niet meer nodig om 0,5 dag in te voeren, maar kan volstaan worden met eenvoudig 4 uur.

In geval van verzuimuren worden de uren, die van toepassing zijn op de werknemer, ingevoerd in de geselecteerde periode. Dit doe je in de onderstaande rubrieken op het tabblad 'Dagen/uren/aantallen';

  • Dagen gewerkt en Uren gewerkt
  • Uren ziek
  • (Eventueel) Wachtdagen

Berekening

Het programma voert steeds aan de hand van deze uren automatisch een berekening uit, waarbij het salaris over gewerkte uren en het salaris over de verzuimuren apart op de salarisspecificatie wordt weergegeven.

Eventuele wachtdagen worden ook , na ingave in de periode, op de salarisspecificatie vermeld. 

 Berekening met looncomponent  

Op basis van 'Bedrag gerelateerd aan parttimefactor'

Vanaf Microloon versie 2022-A is de berekening van het verzuim voor parttime werknemers verbeterd, wanneer er voor de loonberekening een looncomponent wordt gebruikt, waarbij de inrichting op basis is van 'bedrag gerelateerd aan parttimefactor’.  

Het is nu ook mogelijk om het verzuim nauwkeuriger te laten berekenen met uren, doordat er in het component opgeven kan worden welke dagcomponenten specifiek meetellen voor de berekening.

Dagcomponenten 1 t/m 12 staan standaard( by default) geactiveerd.

Controleer de inrichting via 'Aanpassen | Looncomponenten' en dubbelklik op 'looncomponent 5 Salaris' uit parttimepercentage tab Berekenwijze.

In kolom 'Rekenen met' staan standaard de dagcomponenten 1 t/m 12 op Ja.

Als de uren van een dagcomponent niet meegenomen mogen worden voor de berekening dan heb je de mogelijkheid om de waarde zelf aan te passen naar Nee.

Wachtdagen

Tegenover wachtdagen staan geen salarisberekening. Deze wachtdagen moeten dan niet als 'Sociale Verzekeringsdagen' meetellen. 

 

Ziekengeld niet, maar ziekteuren wel vermelden

Voor het verlonen van ziekengeld en ziekteuren, bestaat er nog een 'tussenmogelijkheid'.

Wil je het ziekengeld niet apart op de salarisspecificatie zien en de ziekteuren wel apart registreren, is het niet nodig om verzuimregelingen in te voeren. 

Dit kan als volgt uitgevoerd worden;

Zorg ervoor dat bij looncomponent 'Basisloon' en alle andere componenten die van toepassing zijn, voor ja is gekozen in rubrieken 'reken met'(op het tabblad berekenwijze). Dit doe je bij de ziektedagen (nummers 9 t/m 12).

Let op! Vergeet niet de code incidentele inkomsten vermindering aan te geven.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

v