Microloon - 2024 Wijziging loonbelastingtabellen

Algemeen

Belasting op het bruto inkomen van de werknemer wordt ingehouden door de werkgever via de loonadministratie. De ingehouden loonbelasting wordt door de werkgever vervolgens afgedragen voor de werknemer bij de loonaangifte

Er zijn enkele zaken waarmee de werkgever rekening moet houden met betrekking tot de loonbelastingtabellen:

  • Standaard tabellen (wit en groen): de witte loonheffingstabel voor het loon uit de huidige dienstbetrekking, zoals salaris, toeslagen, belaste vergoedingen, en periodiek uitgekeerde vakantietoeslag; de groene loonheffingstabel voor loon uit vroegere dienstbetrekking, zoals uitbetalingen van pensioen door de werkgever en transitievergoedingen.
  • Tabellen voor herleidingssituaties.
  • Tabellen voor bijzondere beloningen: het percentage is afhankelijk van het totale brutoloon van het voorgaande jaar. Hierbij moet gedacht worden aan eenmalige uitkeringen zoals overwerk, vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en niet opgenomen maar wel uitbetaalde vakantie-uren.

Voor de standaard tabellen zijn ook loonheffingstabellen beschikbaar voor werknemers die in een EU-land (EER-land, BES-eilanden of Zwitserland (landenkring)), Derdeland, België, Suriname en Aruba wonen. De juiste tabel wordt automatisch gebruikt door te kijken naar het woonland van de werknemer, dat is ingevuld in de stamgegevens van de werknemer op het tabblad NAW. Ook wordt er gekeken naar het tijdvak, zoals maand, 4-weken, dag, etc., door te kijken naar de codering ingevuld in de stamgegevens van de werknemer op het tabblad Belasting.


In de loonheffingstabellen zijn verschillende kolommen zichtbaar:

  • Tabelloon
  • Diverse leeftijdskolommen, waaronder aparte kolommen voor Zonder heffingskorting, Met loonheffingskorting, en Verrekende arbeidskorting.

Note: De verrekende arbeidskorting is al verrekend; het is niet mogelijk om deze apart toe te passen.


Vanaf 2024 bevat de loonbelastingtabel een extra kolom voor de inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen mét verrekening van de alleenstaande-ouderenkorting, evenals een extra kolom voor het bedrag van de verrekende arbeidskorting

De uitbreiding van de loonbelastingtabellen in 2024 is ingevoerd om elke uitkeringsinstantie of werkgever de mogelijkheid te bieden de alleenstaande-ouderenkorting toe te passen voor werknemers of uitkeringsgerechtigden die aan de voorwaarden voldoen. Voorheen was deze mogelijkheid beperkt tot de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De alleenstaande-ouderenkorting is bedoeld voor mensen die gedurende het hele kalenderjaar of een deel daarvan een AOW-uitkering voor alleenstaanden ontvangen of daar recht op hebben.

Vanaf 2024 kan de werknemer of uitkeringsgerechtigde ervoor kiezen om de loonheffingskorting niet langer door de SVB te laten toepassen. Na schriftelijke kennisgeving kan de werkgever of uitkeringsinstantie ook de alleenstaande-ouderenkorting verrekenen

Alle genoemde factoren spelen een rol bij het bepalen van de belasting die moet worden afgedragen over het salaris, inclusief de brutolooncomponenten.

Klik hier voor de loonbelastingtabellen.