De Generatiepact-regeling is tot stand gekomen n.a.v. de verhoging van de AOW leeftijd. De regeling wordt afgesproken in een CAO en verschilt per sector of bedrijf. Werknemers van 60 jaar of ouder mogen hun werkweek tot 80% terugbrengen. Hierbij behouden zij 90% van het loon en blijft de pensioenopbouw 100%. De regeling is ook bekend onder andere namen zoals Vitaliteitsregeling, Seniorenregeling, 58+ regeling.
Voorwaarden staan in de CAO
Het is mogelijk dat de beginleeftijd lager is en/of dat er andere verhoudingen (percentages) van toepassing zijn.
Let op! Het is ook mogelijk dat de werknemer die deelneemt, vakantiedagen en/of seniorendagen moet inleveren en/of dat de bovenwettelijke vakantiedagen komen te vervallen etc., contoleer de toegewezen CAO.
Vakantiebijslag
Vakantietoeslag is een percentage van het loon en wordt berekend over het feitelijke salaris (grondslag is dan het 90% salaris).
Vakantiedagen
De werknemer bouwt vakantiedagen op, gebaseerd op de feitelijke gewerkte uren.
Let op! Er zijn CAO's waarbij er meerdere varianten mogelijk zijn.
Ziekte
Wanneer een werknemer ziek is, wordt er 100%, 90%, 80%, 70% etc. doorbetaald van het nieuwe salaris.
Standaard inrichting Microloon
Looncomponent: Via Stamgegevens > Looncomponenten, selecteer je een bruto-looncomponent die nog niet in gebruik is, in de serie 11 – 47, bijvoorbeeld Lc34.
Klik vervolgens op;
- Tabblad Omschrijving en wijzig de ‘Omschrijving’ en de ‘Korte omschrijving’ naar eigen wens aan.
- Tabblad Berekenwijze en ga naar de rubriek ‘Soort component’ code Percentage over de uitkomsten van andere looncomponenten. In kolom ‘Percentage over looncomponent’, voer je bij Nummer, de looncomponenten van het basisloon in.
Bijvoorbeeld: 1 Basisloon per periode, 5 Salaris uit parttimepercentage, 6 bedrag per uur. - Tabblad Resultaat.
- Rubriek ‘Teken positief’ is niet geactiveerd, zodat in de loonberekening het berekende bedrag in mindering wordt gebracht.
- Rubriek ‘Tellen v heffingsloon' selecteer code Wel, tabel.
- Rubriek ‘Loonaangifte aanduiding’ code Uren voor de Loonaangifte.
Werknemers
- In de stamgegevens van de werknemer, tabblad Dienstverband verandert er niets.
- In de tabblad Beloning voeg je het looncomponent generatiepact toe en in de kolom Waarde noteer je als percentage bijvoorbeeld 10 als de werknemer 90% loon krijgt.
Inrichting reserveringsregeling vakantietoeslag
De werknemer bouwt vakantietoeslag op. Dit is gebaseerd op het feitelijk aantal gewerkte uren.
Controleer in de stamgegevens van de werknemer via ResRegel van welke reserveringsregeling er gebruik wordt gemaakt en wijzig deze regeling via Opties > Programmavariabele > Reserveringen en klik op de knop Uitgpunt. Vervolgens activeer je in kolom Reken over het looncomponent van de Generatiepact door deze aan te vinken.
Let op!: Controleer altijd zelf ook de gemaakte afspraken in de CAO m.b.t. de Generatiepact regeling.
Periodedetails
Wanneer je via Microloon de opbouw vakantie uren bijhoudt, wijzig dan in de periodedetails de opbouw uren op dagcomponent 13, 14, 15 of 16 naar rato aan. Er vindt alleen opbouw plaats over het feitelijke aantal gewerkte uren.
Uitzonderingen per bedrijfstak
Agrarische sector
Bij agrarische sector is vaak sprake van de verhouding 80% werken, 90% salaris en 90% pensioenopbouw. In dit geval is het afdoende om in de tab Dienstverband de gewerkte uren aan te passen naar 90%, dit geeft zowel 90% salaris als 90% pensioenopbouw.
Bakkers
Omdat de werkgever en de werknemer over verschillende grondslagen pensioenpremie betalen is er een aparte pensioenregeling hiervoor aangemaakt 4502 Bakkers Vitaliteitsregeling.
In deze regeling zie je in tabblad Regeling/Grondslag de code Conform vitaliteitsreg. Bakkers staan. Door deze codering wordt er 100% aan uren in het UPA-bericht meegegeven.
Metaal
Bij metaal zijn de werkgever en werknemer vrij om afspraken te maken over de generatiepact. Er geldt wel een ondergrens, er moet minimaal 22,8 uur per week gewerkt worden (60% van fulltime dienstverband).
- 60% werken – 80% salaris – 100% pensioenopbouw
- 70% werken – 85% salaris – 100% pensioenopbouw
- 80% werken – 90% salaris – 100% pensioenopbouw
Schilder branche
Voor de berekening van de pensioenpremie, geldt dat het aantal te werken uren en het PRIS-uurloon voor ingang van de Regeling Generatiepact door wordt gegeven.
PFZW (Pensioenfonds Zorg & Welzijn)
PFZW spreekt over een ouderenregeling, en geeft ouderenwerknemers die binnen tien jaar de pensioenleeftijd bereiken de mogelijkheid om minder te werken.
De werkgever betaalt het salaris door voor de uren die de werknemer werkt. Voor de uren die de werknemer niet meer werkt ontvangt deze een toeslag, deze toeslag is te zien in de verloonde uren.
Dus 80% werken, 90% betaald en 10% vrijgesteld van werk. Door vrijwillige voortzetting in de pensioenregeling blijft de werknemer wel 100% van zijn pensioen opbouwen.
De werknemer moet dit binnen negen maanden aan PFZW via de pensioenportal doorgeven.
Grafimedia
Voor de CAO Grafimedia geldt dat er gekozen kan worden voor een van de twee regelingen:
- 80% werken, 85% loon en 100% voortzetting van de pensioenopbouw, indien de werknemer niet langer dan vijf jaar verwijderd is van de eerste dag van de maand waarin de AOW wordt ontvangen.
- 80% werken, 90% loon en 100% voortzetting van de pensioenopbouw, indien de werknemer niet langer dan twee jaar verwijderd is van de eerste dag van de maand waarin de AOW wordt ontvangen en niet eerder gekozen was voor de eerste regeling.
De werknemer kan bovenstaande regelingen niet combineren.
PGB - meubelindustrie
Hanteert de 58+ regeling, werknemers mogen vanaf 58 jaar hieraan deelnemen. De 58+ regeling compenseert de pensioenopbouw bij minder of lichter werk. Er zijn twee varianten:
- Compensatie bij minder werken. Een werknemer gaat minder werken, waarbij zowel het salaris als de pensioenopbouw vanaf dat moment omlaag gaat. De werknemer krijgt voor het verlies van de pensioenopbouw een compensatie van maximaal 20% van het pensioen dat de werknemer opbouwde voordat deze minder ging werken. PGB neemt het verschil voor hun rekening. De werkgever moet de werknemer die deelneemt aanmelden via een formulier.
● De werkgever moet een verlaging van de verloonde uren doorgeven zonder een verlaging van het pensioengevend salaris. PGB heeft voor een juiste berekening het oorspronkelijke salaris nodig.
● Via de pensioenaangifte geeft u de voltijd gewerkte uren en het voltijds periodeloon door. De verrekening werkgever deel (compensatie voor de niet gewerkte uren met een maximum van 20%) gebeurt achteraf via de facturatie (de werkgever ontvangt een creditnota).
● Voor het werknemersdeel geldt dat in CASH Lonen hiervoor een brutolooncomponent moet worden ingericht in de 011 – 047 serie. Dit doe je via;
Tabblad Omschrijving en wijzig de ‘Omschrijving’ en de ‘Korte omschrijving’ naar eigen wens aan. Vervolgens ga je naar tabblad Berekeningswijze en kies bij 'Soort Component' voor de optie 'Vast bedrag'.
In het tabblad Resultaat schakel je de rubriek 'Teken positief' in. - Compensatie bij een lichtere functie. Het salaris en de pensioenopbouw gaat omlaag. De werkgever kan de lagere pensioenopbouw gedeeltelijk compenseren. De werkgever betaalt hiervoor maximaal 8% van de premie die voor de verlaging gold.
Deze extra premie gebruikt het PGB voor extra pensioenopbouw van de
betrokken werknemer. De werknemer hoeft niet aangemeld te worden bij PGB. De compensatie moet geregeld worden in het salarispakket zelf.
● Wanneer je geen verlaging van het salaris en de verloonde uren doorgeeft, gaat de pensioenopbouw ook niet omlaag.
● De regeling kan elk moment ingaan.
● Je mag het salaris wel verlagen als de werknemer een pensioendaling heeft van meer dan 8%. Bij deze variant gaat de regeling in vanaf de eerste kalenderdag van een jaar.
Ons advies is om te allen tijde controleren bij de pensioenuitvoerder of de informatie van toepassing is op een specifieke situatie.